Żywność ekologiczna — czy warto ją kupować?
W ostatnich latach coraz więcej osób decyduje się na prowadzenie zdrowego stylu życia. Przywiązujemy dużo większą wagę do sposobu odżywiania i regularnej aktywności fizycznej. W sklepach pojawia się żywność ekologiczna, która ma pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu, być zdrowa i naturalna. Czy rzeczywiście tak jest? Czy warto ją kupować? Sprawdź odpowiedzi na te pytania!
Czym jest żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna to jedzenie wytwarzane według ściśle określonych zasad. Podlega ona kontroli na każdym etapie jej tworzenia się, dzięki czemu mamy pewność, że jest przyjazna dla środowiska i posiada naturalny, zdrowy skład. Jak rozpoznać takie produkty? Na opakowaniu żywności eko powinien widnieć liść z gwiazdek na zielonym tle (unijne logo). Na etykiecie powinien być również umieszczony numer identyfikacyjny jednostki, która przeprowadziła kontrolę i wydała certyfikat.
Najważniejsze zalety
Najważniejszą zaletą żywności ekologicznej jest to, że sprzyja ona środowisku. Dzięki zastosowaniu naturalnych nawozów poprawia się jakość gleby, a także chronione są tysiące mikroorganizmów w niej żyjących. Kupując produkty eko przyczyniamy się więc do ochrony środowiska naturalnego. Naturalna produkcja wpływa pozytywnie na skład żywności. Charakteryzuje się ona zbilansowaną zawartością składników pokarmowych, a także przewyższa wartością odżywczą tradycyjne produkty. Zdrowe odżywianie przekłada się z kolei na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia.